Περιοδοντολογία

Τι είναι αυτό;
Η φλεγμονή στα ούλα ονομάζεται ΟΥΛΙΤΙΔΑ. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η φλεγμονή επεκτείνεται εις βάρος του οστού που στηρίζει τα δόντια και τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν. Τότε μιλάμε για περιοδοντίτιδα.

Είναι συχνό;
Έρευνα στις ΗΠΑ σε συμμετέχοντες ηλικίας 30 χρονών και άνω, βρέθηκε ότι σχεδόν οι μισοί είχαν περιοδοντίτιδα. Όσο αυξανόταν η ηλικία, τόσο αυξανόταν και η συχνότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα κύρια συμπτώματα της περιοδοντίτιδας – εκτός από εκείνα της ουλίτιδας (ματώνουν τα ούλα, πρήζονται και αλλάζουν χρώμα) – είναι και η υφίζηση των ούλων (τα δόντια φαίνονται μακρύτερα). Άλλα συμπτώματα είναι η ευαισθησία, κυρίως στο ψυχρό, η κακοσμία και κυρίως, τα δόντια αρχίζουν να κουνάνε. Το κόκκαλο γύρω από τα δόντια καταστρέφεται ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ.

Κινδυνεύω να χάσω τα δόντια μου;
Οι θεραπευτικές ενέργειες μπορούν να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσου και να αποτρέψουν την απώλεια δοντιών. Ο οδοντίατρος είναι αυτός που θα εξετάσει τα ούλα και τα δόντια και θα εκτιμήσει την κατάστασή τους.

Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου γίνεται με δυο τρόπους. Την συντηρητική και την χειρουργική θεραπεία.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει έναν ειδικό καθαρισμό που ονομάζεται αποτρύγωση και ριζική απόξεση. Αυτό ορισμένες φορές καλείται «περιοδοντολογικός» καθαρισμός ή «βαθύς» καθαρισμός.

Με την αποτρύγωση και τη ριζική απόξεση ο οδοντίατρος αφαιρεί όλες τις εναποθέσεις στην επιφάνεια του δοντιού και λειαίνει την επιφάνεια της ρίζας κάτω από τα ούλα. Για να περιοριστεί η δυσανεξία γίνεται πολλές φορές τοπική αναισθησία.

Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ειδικά ξέστρα καθώς και συσκευές υπερήχων. Αυτή η διαδικασία βοηθά τους περιοδοντικούς ιστούς να επουλωθούν από την φλεγμονή και τους περιοδοντικούς θυλάκους να συρρικνωθούν. Έτσι εμποδίζεται η εκ νέου συσσώρευση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας.

Δόντια που παρουσιάζουν πιο προχωρημένες βλάβες εκτός από την συντηρητική θεραπεία χρειάζονται κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις, που στόχο έχουν την ανάπλαση των περιοδοντικών ιστών, αλλά και την αλλαγή της αρχιτεκτονικής των ούλων γύρω από τα δόντια έτσι ώστε να πετύχουμε την εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων.

Επιμήκυνση κλινικής μύλης

Η κλινική επιμήκυνση μύλης είναι μια περιοδοντική επέμβαση. Μύλη ονομάζεται το ορατό τμήμα του δοντιού και σκοπός της επέμβασης είναι να αποκαλύψουμε ένα τμήμα του δοντιού που βρίσκεται κάτω από τη γραμμή των ούλων. Δηλαδή να μεγαλώσουμε το δόντι, να το επιμηκύνουμε το ορατό του κομμάτι. Η επιμήκυνση της μύλης γίνεται στις εξής περιπτώσεις:
  • Για αισθητικούς λόγους (ουλικό χαμόγελο).

  • Όταν πρόκειται να τοποθετηθεί προσθετική αποκατάσταση (γέφυρα, στεφάνη) στο δόντι.

  • Όταν η τερηδόνα έχει φτάσει κάτω από τα ούλα ή το δόντι έχει υποστεί κάταγμα σε αυτό το σημείο. Για να γίνει σφράγισμα σωστά και αποτελεσματικά, θα πρέπει το μήκος του δοντιού να μεγαλώσει και η περιοχή με τη βλάβη να βρεθεί πάνω από τη γραμμή των ούλων.
Η επιμήκυνση της μύλης αποτρέπει τη σχεδόν βέβαιη απώλεια του δοντιού. Η διάρκεια της επούλωσης εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης. Μπορεί λοιπόν να χρειαστούν μερικοί μήνες για την πλήρη επούλωση.

 

Χαλινός ονομάζεται η λεπτή ιστική μεμβράνη που ενώνει ένα σταθερό σημείο του στόματος με ένα κινητό. Π.χ. ο χαλινός άνω χείλους ενώνει το άνω χείλος (κινητό σημείο) με τα ούλα (σταθερό σημείο).

Όταν ο χαλινός εκφύεται πολύ κοντά στα ούλα, ουσιαστικά τα “τραβά” και μπορεί να απογυμνώσει τη ρίζα του δοντιού και να δημιουργήσει περιοδοντικό πρόβλημα.

Για να προληφθεί η υφίζηση, γίνεται εκτομή (όχι αφαίρεση) του χαλινού.

Είναι μια σύντομη και απλή επέμβαση με αρκετά σύντομο χρόνο επούλωσης.