Αισθητική

Οδοντιατρική

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη λεύκανση των δοντιών τους για να βελτιώσουν την εμφάνιση και το χαμόγελό τους. Τα επιτεύγματα της σύγχρονης Οδοντιατρικής κάνουν τη διαδικασία της λεύκανσης απλή, ασφαλή και σχετικα αποτελεσματική.

Η δυσχρωμία των δοντιών οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η λήψη κάποιων φαρμάκων ή οι τραυματισμοί. Πάντως το φυσικό χρώμα των δοντιών ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και κάποιοι μπορεί να διαθέτουν εκ φύσεως πιο σκουρόχρωμα δόντια από κάποιους άλλους.

Επίσης, τα δόντια δεν μπορούν να λευκανθούν απεριόριστα. Υπάρχουν όρια στη λευκότητα που μπορεί να επιτευχθεί, τόσο γενικότερα όσο και ειδικότερα σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Υπάρχουν δυο κύριες κατηγορίες λεύκανσης. 
α) Η λεύκανση που γίνεται σε μεμονωμένα απονευρωμένα δόντια τα οποία παρουσιάζουν δυσχρωμία.
β) Η λεύκανση που γίνεται σε όλα τα δόντια για απόλυτα αισθητικούς λόγους η οποία γίνεται με τους 3 παρακάτω περιγραφόμενους τρόπους:

  Στο ιατρείο όπου ο οδοντίατρος απλώνει πάνω στα δόντια ένα ειδικό λευκαντικό gel, αφού πρώτα προστατεύσει τα ούλα με ένα ειδικό, μονωτικό υλικό. Η δράση του gel ενεργοποιείται με ειδικούς λαμπτήρες LED, δέσμη laser ή και χωρίς κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Η θεραπεία διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα κατά την οποία πρέπει ο ασθενής να διατηρεί το στόμα του ανοικτό.
  • Στο σπίτι, εφαρμόζοντας στα δόντια τους ειδικούς νάρθηκες λεύκανσης οι οποίοι κατασκευάζονται στο εργαστήριο. Αφού επιβεβαιώσει ο οδοντίατρος ότι οι νάρθηκες εφαρμόζουν άψογα στα δόντια σας, θα σας δείξει πως να τοποθετείτε πάνω τους το λευκαντικό υλικό. Φοράτε τους νάρθηκες κατά τη διάρκεια του ύπνου για 1-2 εβδομάδες.

  • Με συνδυασμό των δύο παραπάνω μεθόδων.

  • Τα αποτελέσματα της λεύκανσης μπορούν να διαρκέσουν από 6 μήνες έως και περισσότερο από 2 χρόνια. Όλα βεβαίως εξαρτώνται από τις συνήθειές σας. Αντενδείξεις για τη λεύκανση είναι το κάπνισμα, η συχνή κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών τύπου cola, οι τροφές οι οποίες παράγουν έντονες χρωστικές ουσίες και η κακή στοματική υγιεινή.

Όψεις ρητίνης

Πρόκειται για όψεις από ρητίνη που βοηθούν να αποκατασταθεί τόσο το σχήμα όσο και το μέγεθος των δοντιών.

Η τοποθέτησή τους γίνεται αποκλειστικά στο οδοντιατρείο χωρίς να παρεμβάλλεται η εργασία του οδοντοτεχνίτη. Το γεγονός αυτό μειώνει το κόστος.

Το bonding εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Σε αραιά δόντια

  • Σε μικρά δόντια

  • Σε δίχρωμα ή απονευρωμένα δόντια

  • Σε δόντια με πολλά σφραγίσματα

  • Όταν θέλουμε να πετύχουμε πιο λευκό χρώμα

  • Σε δόντια με φθορές και σπασίματα

Η διαδικασία τοποθέτησής τους που είναι αρκετά απλή. / Ρωτήστε τον οδοντίατρο για περισσότερες λεπτομέρειες.