Στοματικοί

Νάρθηκες

Οι στοματικοί νάρθηκες είναι κατασκευές με ποικίλες χρήσεις στην οδοντιατρική. Οι συνηθέστεροι τύποι στοματικών ναρθήκων είναι οι ορθοδοντικοί, οι νάρθηκες βρυγμού, οι αθλητικοί νάρθηκες, οι νάρθηκες λεύκανσης και οι νάρθηκες υπνικής άπνοιας σε συνεργασία με τον πνευμονολόγο.

Νάρθηκες βρυγμού

Απευθύνονται στους ασθενείς που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους – συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας – λόγω άγχους. Αποτέλεσμα αυτής της ασυναίσθητης συνήθειας είναι η φθορά των δοντιών, οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στη γνάθο (σύνδρομο Κρόταφο-γναθικής TMJ disorder).

Είναι φτιαγμένος από διαφανή ρητίνη ή σιλικόνη. Ο οδοντίατρος θα πάρει αποτύπωμα το όποιο θα αποσταλεί στον ειδικό οδοντοτεχνίτη ώστε ο νάρθηκας που θα κατασκευαστεί να προσαρμόζεται απόλυτη στον κάθε ασθενή.

Η χρήση του νάρθηκα όχι μόνο προστατεύει τα δόντια από τη φθορά αλλά βοηθά και τον ασθενή να περιορίσει τη βλαβερή συνήθεια.

Για να είναι όμως αποτελεσματικός πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του οδοντιάτρου.

Αθλητικοί νάρθηκες

Στο εμπόριο κυκλοφορούν προκατασκευασμένοι ή μερικώς προσαρμοζόμενοι αθλητικοί νάρθηκες που προσφέρουν όμως ελάχιστη προστασία και έχουν κακή εφαρμογή στο στόμα του αθλητή.

Μακράν οι πιο αποτελεσματικοί νάρθηκες είναι εκείνοι που κατασκευάζει ο οδοντίατρος. Μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι προσαρμόζονται απόλυτα στον κάθε αθλητή, αφού ληφθεί υπόψη και η γενικότερη στοματική του κατάσταση (ούλα, τερηδονισμένα δόντια, τυχόν προσθετικές αποκαταστάσεις, σύγκλειση δοντιών κλπ).

Ο οδοντίατρος παίρνει αποτυπώματα από τον αθλητή τα οποία στέλνει στον ειδικό οδοντοτεχνίτη ώστε να κατασκευαστεί ο νάρθηκας προκειμένου να εξασφαλίζεται η πιο άνετη εφαρμογή και το καλύτερο κράτημα. Ο νάρθηκας κατασκευάζεται από πολυμερή υλικά για υψηλή αντοχή και προστασία.

Ορθοδοντικοί νάρθηκες

Χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση του αποτελέσματος μετά από ορθοδοντική θεραπεία-αποκατάσταση ή για μικρές μετακινήσεις δοντιών χωρίς να χρειάζεται πλήρης ορθοδοντική θεραπεία.

Κατασκευάζονται από διάφανη ρητίνη ή σιλικόνη συμφώνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού.

Νάρθηκες υπνικής άπνοιας

Κατασκευάζονται συμφώνα με τις οδηγίες του πνευμονολόγου και χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας και του ροχαλητού.

Νάρθηκες λεύκανσης

Κατασκευάζονται από διάφανη ρητίνη ή σιλικόνη και χρησιμοποιούνται απολύτως συμφώνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου, ο όποιος παρέχει και το σχετικό υλικό, για τη λεύκανση των δοντιών στο σπίτι και για την ενίσχυση του αποτελέσματος της προηγηθείσης λεύκανσης στο ιατρείο.